Hívás! Skype!

Ingyenes online német szótárak és fordítók

Míg korábban a fordítók polcán vaskos kötetek sorakoztak, mára mindent eluraltak a képernyőn használható eszközök. Az általunk ajánlott két ingyenes online szótár pedig...

  1. http://szotar.magyarnemet.hu
  2. http://www.szotar.net

Magyar Német Online

http://szotar.magyarnemet.hu

A zöld fordító. A felsoroltak közül a legnagyobb szókincsű; az oldalgazda szerint a kifejezések száma meghaladja a 300 ezret. A szótár a tömegek tudása által épül, így ne vegyük szentírásnak - ami a papírformában kiadott nagyszótárakról sem mondható el. Az értelmezésben mindig is nagy szerepe volt és lesz a szövegkörnyezetnek; világos, hogy a fordítás sok háttérismeretet igényel, és egészen nem automatizálható – még a szavak egyszerű cseréje sem.

A weboldal interface design dolgában élenjár:

magyar-német online fordító

A szócikkek tartalmazzák a főnevek többesszámát és az igék múlt idejét. Minden jelentés mellett ott a gépi felolvasó ikonja. A Google Fordító gépi beszédfelolvasója kicsit jobb minőségű, de a magyarnemetonline-é is használható eredményeket produkál. Ha egy összetett szó nincs meg a szótárban, alkotóelemei egymás alatt jelennek meg. Alkalmazási példák itt még nincsenek.

Az info ikonra kattintva egy lightbox ad linkeket a kifejezés más webhelyeken fellelhető definícióira, szinonímáira, ragozására. Ezek:

magyar-német online fordító

Az alsó szekcióban olyan szövegkörnyezetek is megjelennek fordítással együtt, amelyekben a keresett kifejezés szerepel.

Egyszer ki lehet próbálni a magyarnemet.hu félautomata szövegfordítóját. A lefordított mondat szavainak egy részét a felhasználó cserélheti ki a legördülő menükben elérhető szinonimákra. A szövegfordító jelen cikkünkből a következő fordítást produkálta:

der grün übersetzer. die angeführt Zwischenraum das größte szókincsű; der oldalgazda entsprechend die Ausdruck Zahl übersteigt das 300 ezret. das Wörterbuch das Menschenmassen Wissen durch erbauen, dementsprechend nicht jedes szava Bibel, aber der versiert übersetzer jede Übersetzung Vorschlag nur vorsichtig nähern – dann auch, wenn ein szakértői Gruppe per Papierform herausgegeben Thesaurus verwendet. der Deutung immer auch groß Rolle war und werden der szövegkörnyezetnek; Eindeutigkeit, dass die SprachÜbersetzung viel háttérismeretet beanspruchen, und ganz ne automatisieren – sogar der szavak einfach Tausch nicht.

Jelen állapotában a szövegfordító tehát az igeragozással hadilábon áll, de még a többesszámba tett főneveket sem ismeri fel. Mondatszintű elemzéseknek semmi jele, ami a szavak sorrendbe tételéhez szükséges. és lássuk be, a jelentés túl gyakran elvész.

A felhasználó számára idegen nyelvű szövegek témájának megállapítására egyelőre alkalmasabb a Google Fordító.

A magyarnemet.hu-n ezen kívül találunk néhány nyelvi játékot (akaszófa, keresztrejtvény) és hozzáférést 34 német nyelvű online rádióadóhoz (Windows MediaPlayer szükséges). A webhely használata ingyenes, reklámokból finanszírozzák. Regisztráció csak az új szavak megkéréséhez szükséges.

DictZone

http://dictzone.com/nemet-magyar-szotar

A DictZone projekt 10 idegen nyelv és a magyar közötti összes kombinációban fordít. Tartalmait más online szótárakból nyeri. Korábban számtalanszor tapasztaltuk, hogy a DictZone a magyarnemet.hu-éval közel azonos találati listát produkált. Mára ez megváltozott; a DictZone a szavakat mindenféle szóösszetétel részeként is feltünteti, a találati lista szinte túl hosszú.

Az interface itt is fel van szerelve mindennel, ami egy fordítóhoz kell:

A fejlesztők 3 extrával népszerűsítik szótárukat:

  1. Az ún. bookmarklet böngészőnk könyvjelzői közé húzhaó bővítmény. Ennek köszönhetően nem kell a weboldalra navigálnunk, ha le akarunk fordítani valamit – elég megkattintani a könyvjelzőt, és egy felugró ablakba begépelni a keresett szót.
  2. Ehhez hasonló az Open Search funkció, amellyel a szótár a Firefox és Opera böngészők keresőmezőjéhez hozzáadhaó.
  3. német-szótár-dictzone Végül HTML-kóddal a szótárat saját weboldalunkba ágyazhatjuk – jelentős forgalom-emelkedést ettől azonban ne várjunk, mert használatakor látogaónk a dictzone oldalán köt ki.

Programozók számára érdekes lehet, hogy a nyelvpárt is tartalmazó URL végére biggyesztett szó felhívja a megfelelő találati lapot, pl. http://dictzone.com/nemet-magyar-szotar/gewinn

Origo SZTAKI szótár

http://szotar.sztaki.hu

A megfelelő számú találat esztétikus és mobil-optimalizált keretben kapott helyet. Az interface az előző két szótáról valamicskét elmarad, de örömmel vettük észre, hogy az automatikus kitöltési javaslatok mellett már eleve ott van a szó első jelentése. Elég komoly idiómaszótárral is rendelkezik. A felhasználó „Teljes nézetben” szószedetet is vezethet. További extra, hogy a fonetikus írásmódot is kijelzi. A főneveknél a birtokos esetet is mutatja – hiányoljuk a rendhagyó többesszámot.

Jelentős frázisszótárral rendelkezik. A felhasználó teljes képernyős módban saját szótárat is vezethet. További extrája, hogy feltünteti a fonetkius írásmódot. A főneveknél a birtokos esetet is mutatja - a rendhagyó többesszámokat hiányoljuk.

Akadémiai Szótár

http://www.szotar.net

Az Akadémiai Kiadó nagyszótáraihoz korábban CD-ROM-on mellékelt szótárprogramok online változata. Regisztráció után az ingyenes szókincs fizetés ellenében kibővíthető. A német-magyar nagyszótár éves előfizetése 5.000 Ft, kétéves előfizetése 8.000 Ft, aminek a duplájával kell számolnunk, ha magyar-német irányba is szeretnénk fordítani.

Az online nagyszótár tartalmilag messze elmarad a papír változatól vagy a CD-ROM-ól. Saját kiadványaik állandóan prezens reklámjai bosszanóak. Néhány alapvető feature:

Az ingyenes változat találat-lapja igen puritán – se többesszám, se múltidő, se felolvasás, se linkek. A nyomtatás ikon itt teljesen felesleges, és a találatok számát meghatározó legördülő alapján azt hihetnénk, hogy a fejlesztők egy eredetileg más célra szánt tartalomkezelőt írtak át. összességében az ingyenes termékeket rendszeresen használók számára az Akadémiai Szótár inkább a Magyar Német Online kiegészítője, mint fordítva.

akadémiai-német-szótár

Meg kell adni: az Akadémiai Szótár előfizetéses változata minden professzionális igénynek eleget tesz:

akadémiai-német-szótár

Az Akadémia halad a korral: néhány (úti- és nagy-) szótár már elérhető iOS- és Android-alkalmazásként, ami főleg az utazás közben dolgozók vagy tolmácsok számára lehet érdekes.

Itt is találunk néhány német nyelvi játékot, és regisztráció után olyan szintfelmérőket és tananyagokat is, ami a nyelvvizsgára készülők számára hasznos.

Google Fordító

http://translate.google.hu/#hu/de

A világ 60 nyelvét beszélő automata fordító, mely nyelvfelismerő funkcióval is rendelkezik. Korábban ha a nyelvpár valamelyike nem az angol volt, a fordítás akkor is angol közvetítéssel ment, ami néha vicces eredményeket szült. úgy tűnik azonban, hogy a fehér óriás dolgozik az egyes nyelvpárok szótárain.

A tömegek erőforrásait csak annyiban hasznosítják, hogy megjelölhető, hogy egy fordítás hasznos / haszontalan / sértő ill. (szinonimák közül) a legjobb. A Google, mint a világ információjának rendezését célul kitűző szoftverbirodalom, sokféle forrásból igen mély ismeretekkel rendelkezik az egyes nyelvekről, ill. magáról az emberi nyelvről.

Features:

A magyar-német fordító szókincse viszonylag csekély. Sok esetben be kell érnünk egyetlen jelentéssel – márpedig ez itt a legfontosabb minőségi indikátor. A nyelv szó magyarról németre fordításakor csak a Sprache jelentést kaptuk meg, a Zungét nem! A találatra kattintással előhúzott furcsa legördülő teljesen használhatatlan szinonimákat (vagy miket) szolgáltatott.

google-fordító-német

A fehér óriás ezt a termékét csak „rövidzárak” esetére, vagy a tőlünk teljesen idegen nyelvű tartalmak témájának gyors megállapítására szánja. Ám a tolmácsalkalmazások jövendő piacán jó eséllyel pályázhat; már volt szerencsénk ilyen helyzetben megtapasztalni, és egyszerű üzenetek gyors fordítgatásához – jó beszédfelismerőjének és kiejtésének köszönhetően – jól használható.

A beadott és a javasolt szavak használatára példákat tud adni – sajnos a példák fordítása is automata fordítóval készült, így a funkció értéke a klasszikus szótárazó munkában elhanyagolható.

Automata szövegfordítói funkciója azonban viszonylag jó:

Beispiele verabreicht und die vorgeschlagene Verwendung von Worten sein kann - aber es war die automatische Übersetzung der Beispiele in Übersetzung, so dass die Funktion ist die klassische Arbeit szótárazó vernachlässigbar.
Automatische Übersetzung Funktion ist relativ gut.

Ugyanezen szöveg német változata a Google által magyarra fordítva:

Ez biztosítja a bejelentett terület és a szavak javasolt példák - mint a fordítás a példák származik az automatikus fordító, az értéke a függvény a klasszikus szótárban munka megkérdőjelezhető.
Az automatikus szöveg fordítása, de viszonylag jó.

Organikus felépítése miatt a magyar nyelv gép által nehezebben értelmezhető.

Nagy extrája az igen tiszta csengésű beszédhang, amely képes az összetett mondatok korrekt intonációjára is. Kérem kövesse a linket, majd kattintson a hangszóró ikonra!

Az URL-ek a DictZone-éihez hasonlóan beszédesek: http://translate.google.hu/#de/hu/Gewinn

Ha bejelentkezünk Google-jelszavunkkal, találatainkat elmenthetjük a Kifejezéstárba. A Google Fordító csak egy része a Fordítói Eszközök egész rendszerének, ami az automatikus Webhelyfordítón kívül Fordítási memóriák és Szószedetek kiépítésének lehetőségével is szolgál. Ez a fordító az egyetlen, amely mentes minden reklámtól.

A Google Fordító a professzionális fordítói munkában ritkán jelent segítséget, de hasznos lehet, amikor számunkra ismeretlen nyelvvel találkozunk.

I V

További érdekességek a német nyelvről és a fordító szakmáról

Kapcsolatfelvétel